Νέα επιχειρηματικά μοντέλα για την προσφορά πακέτων υπηρεσιών ενέργειας προς οικιακούς καταναλωτές

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι εταιρίες ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs) έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη απελευθέρωση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας στην ΕΕ, προωθώντας έτσι τις ενεργειακές πολιτικές της και παράλληλα καθιερώνοντας ένα ξεχωριστό, σταθερό και κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο. Ωστόσο, παρόλο που ο αντίκτυπος των ESCO στον βιομηχανικό και δημόσιο τομέα είναι αξιοσημείωτος, υπάρχει ισχνή σχετική δραστηριότητα στον τομέα των οικιακών κτιρίων. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε οικονομικοκοινωνικά εμπόδια όπως οι χαμηλές τιμές ενέργειας, η έλλειψη πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης και η έλλειψη κατάλληλων μορφών χρηματοδότησης, καθώς και σε εμπόδια που ενυπάρχουν στον τομέα, όπως το περιορισμένο δυναμικό ενέργειας εξοικονόμησης, αποτρέποντας τελικά τις σχετικές  επενδύσεις υπό τη δομή του σημερινού μοντέλου EPC.

Το frESCO, στοχεύει στην άρση τέτοιων εμποδίων προκειμένου να προωθήσει την βελτιστοποίηση της τοπικής ενεργειακής απόδοσης μέσω καινοτόμων βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων που θα επιτρέψουν τη συγκέντρωση, την εκμετάλλευση και την ανταμοιβή της οικιακής ευελιξίας, εκφραζόμενης είτε μέσω της ενεργειακής απόδοσης είτε μέσω της Διαχείρισης Ζήτησης. Τέτοια επιχειρηματικά μοντέλα θα πραγματωθούν μέσω συμβολαίων “Pay for Performance” που στοχεύουν στο συνδυασμό αυτών των δύο, έως τώρα, διαφορετικών προσφερόμενων υπηρεσιών.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 9 μέλη του βιομηχανικού κλάδου, όπως ESCOs, aggregators, εταιρίες ICT και παρόχους τεχνολογίας, 2 τελικούς χρήστες (1 ενεργειακή κοινότητα και 1 ξενοδοχείο) και 3 πεπειραμένους RTO.

Τα επιχειρηματικά μοντέλα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του frESCO, θα παρουσιαστούν σε 4 διαφορετικά πιλοτικά έργα (Ισπανία, Γαλλία, Κροατία και Ελλάδα), τα οποία παρουσιάζουν ποικίλα χαρακτηριστικά όσον αφορά την τυπολογία των κτιρίων (μίας/πολλαπλών οικογενειών), το κλίμα, το ρυθμιστικό πλαίσιο, την κατανάλωση ενέργειας, τον ενεργειακό εξοπλισμό, τις ομάδες καταναλωτών, κ.λπ., διευκολύνοντας έτσι την δυνατότητα αναπαραγωγής των λύσεων της frESCO σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά, το frESCO στοχεύει να επιτύχει άμεσα μια πρωτογενή εξοικονόμηση 464 MWh / έτος και μείωση ρύπων 108 tCO2 / έτος καθώς επίσης να προκαλέσει επενδύσεις ύψους 28,3 εκατ. € κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής.

Η ομάδα “Έξυπνα Ενεργειακά Συστήματα” της Ελίν VERD θα συντονίσει το πακέτο εργασίας «Εκμετάλλευση και Αναπαραγωγή» του έργου, καθώς και θα αποτελέσουν τον Διαχειριστή Καινοτομίας της κοινοπραξίας.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 3,98 εκατομμύρια ευρώ.

© European Union, 2020

Project frESCO is funded by the Horizon 2020 Framework Programme of the European Union under Contract Number 893857

Disclaimer: The European Commission is not responsible for any use made of the information contained herein. The content does not necessarily reflect the opinion of the European Commission.

Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε cookies. Πατώντας “Αποδοχή” δίνετε τη συναίνεσή σας για αυτό. Πολιτική Προστασίας Προσωπικών ΔεδομένωνΑποδοχή