H Ελίν VERD συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Καινοτομίας Μεγάλων Δεδομένων στην Ενέργεια

Η νέα τάξη πραγμάτων που οδηγείται από την τεχνολογία και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, προωθεί και ταυτόχρονα υποδεικνύει την υιοθέτηση μιας φιλοσοφίας απελευθέρωσης της ανταλλαγής δεδομένων και προώθησης τη συλλογικής ανάπτυξης τεχνογνωσίας και λήψης αποφάσεων όχι μόνο σε ενδο-εταιρικό επίπεδο αλλά και ευρύτερα σε επίπεδο βιομηχανίας ή και κοινωνίας.

Στο πεδίο της μεταφοράς και διανομής ενέργειας, η διασφάλιση της ευστάθειας και της αξιοπιστίας των δικτύων, σε μια χρονική συγκυρία που προωθούνται δραστικά μια σειρά από νέες συνθήκες όπως η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ, η σύζευξη των αγορών ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, η ενεργή συμμετοχή των «παραναλωτών» (παραγωγός & καταναλωτής) κ.α., αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τους λειτουργούς αυτών ενώ ταυτόχρονα συνιστούν ένα εξίσου απαιτητικό περιβάλλον για τους εμπλεκόμενους «παίχτες» της αγοράς στην προσπάθεια τους να επιτύχουν τους επιχειρησιακούς τους στόχους τόσο με οικονομικά κριτήρια όσο και με κριτήρια αποτελεσματικότητας διαδικασιών.

Το SYNERGY είναι ένα πρόγραμμα καινοτομίας χρηματοδοτούμενο από την πρωτοβουλία Horizon 2020 της ΕΕ, αποτελούμενο από μια κοινοπραξία 24 εταίρων που καλύπτουν ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των τομέων Ενέργειας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας (μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, ESCOs, aggregators, προμηθευτές ενέργειας, μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που καλύπτουν τομείς όπως το project management, η ανάπτυξη λογισμικού, big data analytics, blockchain κ.α.), με στόχο την ανάπτυξη των εργαλείων και διαδικασιών που θα άρουν διεπιχειρησιακούς φραγμούς και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη μετάβαση των συντελεστών της αγοράς ενέργειας στη νέα εποχή.

Το SYNERGY εισάγει μια καινοτόμα αρχιτεκτονική ανταλλαγής δεδομένων η οποία πραγματώνεται με την ανάπτυξη μιας “Big Energy Data” πλατφόρμας που με τρόπο αποδοτικό, διαφανή και ασφαλή, αντλεί, φιλοξενεί και διακινεί (με όρους αγοραπωλησίας), δεδομένα από και προς τους οργανισμούς, εντός και εκτός της κοινοπραξίας, που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας. Οι άμεσοι στόχοι της πλατφόρμας αυτής, η οποία θα δοκιμαστεί σε 5 χώρες στο πλαίσιο του SYNERGY (Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία και Κροατία), είναι να εξασφαλίσει για τους χρήστες της τη διεύρυνση διαθέσιμων δεδομένων, την βαθύτερη κατανόηση και εκμετάλλευση των υπαρχόντων, τη συμμετοχή σε νέα επιχειρησιακά μοντέλα που επιφέρει η ανταλλαγή νέων δεδομένων και την μετάβαση στο μοντέλο της συλλογικής λήψης αποφάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

© European Union, 2020

Project SYNERGY is funded by the Horizon 2020 Framework Programme of the European Union under Contract Number 872734. Responsibility for the information and views set out in this press release lies entirely with the authors.

Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε cookies. Πατώντας “Αποδοχή” δίνετε τη συναίνεσή σας για αυτό. Πολιτική Προστασίας Προσωπικών ΔεδομένωνΑποδοχή